Philipp Bozzini

Artroskopi er en spesialisert form for endoskopi. Utviklingen av endoskopi startet på begynnelsen av 1800 tallet ved Philipp Bozzini og hans Lichtleiter.

Philipp Bozzini
Bozzini var også maler og laget dette selvportrettet. Public domain.

Historien om endoskopi (og endoskop), og senere spesialiserte artroskop, starter med konstruksjonen av Lichtleiter (lysleder) av den tyske legen Philipp Bozzini (1773-1809). Han var også maler og laget et selvportrett i 1805 (Bilde). Han ble født i Mainz, Tyskland og var sønn av en italiensk adelsmann. Hans far, Nicolaus Maria Bozzini de Bozza, kom fra en rik italiensk familie, men måtte flykte fra hjemlandet rundt 1760 etter å ha drept en mann i en duell. Faren startet en virksomhet i Mainz og giftet seg med Anna Maria Florentin de Cravatte fra Frankfurt.

Philipp Bozzini flyttet til Frankfurt i 1801.
Kart over den strategiske situasjonen i Europa i 1801 da Philipp Bozzini (1773-1809) valgte å flytte fra Mainz (ligger på venstre bredd av Rhinen, blir en fransk by) til Frankfurt (ligger 34 km nord-øst for Mainz). (C) Public domain.

Philipp Bozzini studerte medisin i Mainz og Jena og fikk tittelen Doctor of Medicine i Mainz i juni 1796. Dette tillot ham å etablere seg som allmennlege i Mainz. I 1798 giftet han seg med Margarete Reck, og paret fikk tre barn. Hæren ledet av Napoleon Bonaparte, i den andre koalisjonskrigen, erobret Mainz, og fredsavtalen i Lunéville ble undertegnet i 1801 mellom Den franske republikk og keiser Frans II. Bozzini, som ikke ønsket å bli fransk statsborger, valgte å flytte med familien til Frankfurt, selv om der nye styret tilbød ham et privilegium til å fortsette sin medisinske praksis i Mainz (Bilde).

Å starte en ny praksis i Frankfurt viste seg imidlertid å være både vanskelig og kostbart på grunn av at lokale kolleger nøye beskyttet sine egne privilegier (som et laug). Likevel klarte Bozzini til slutt å få rett til å praktisere og fikk et rykte for å være en dyktig fødselslege. Sannsynligvis fordi han var en nykommer, ble han utnevnt til en av fire «pestleger» i Frankfurt, en av de farligste plikter en lege kunne ha.

Philipp Bozzini presenterte sin Lichtleiter i 1806.
Lichtleiter (lysleder) konstruert av den tyske legen Philipp Bozzini (1773-1809) og presentert i 1806 ved Medical Academy i Wien. (C) Public domain.

Lichtleiter (lysleder) endoskop konstruert av Philipp Bozzini ble først presentert i 1806 på Medical Academy i Wien (Bilde). Videre publiserte han samme år en artikkel om emnet og beskrev Lichtleiter og bruken av den i sin bok et år senere. Konstruksjonen og bruken av Lichtleiter regnes ofte som begynnelsen på endoskopi. Lichtleiter eksisterer fortsatt. Den er ca 35 cm høy og formet som en vase. Den er laget av metallplater dekket med et isolerende lag papir og lær.

Lichtleiter inneholder et dobbeltløpet system (et rør delt vertikalt i to halvdeler) for å sende lys inn i organet og motta bildet til betrakterens øye, henholdsvis. Et tent lys foran et konkavt speil opptar den ene halvdelen, lukket på betrakterens ende. Den andre halvdelen er åpen i begge ender, slik at betrakteren kan motta bildet ved okularet uten forstyrrelser fra lyskilden.

Lichtleiter ble brukt til undersøkelse av urinrør, urinblære hos kvinner, øre, nese, munn/hals, endetarm, livmorhals og sårhulrom, ved hjelp av ulike rør og spekler. Dessverre ble bruken i stor grad sensurert (på grunn av press fra kirken) da den ble ansett å provosere unaturlig og umoralsk nysgjerrighet.

Bozzini døde under en tyfusepidemi i Frankfurt i 1809, bare 36 år gammel, og etterlot sin kone og tre barn i økonomisk elendighet. Han behandlet et stort antall pasienter før han ble syk, og det antas at han ble smittet av en pasient under et legebesøk. Hans kone døde bare 6 måneder senere, og barna deres ble overlatt til venner. Bozzinis Lichtleiter, som ble oppbevart ved Josephinum-institusjonene i Wien i mer enn 100 år, forsvant (sannsynligvis stjålet) i 1945 under okkupasjonen av Wien av allierte styrker.

Tjue år senere ble instrumentet funnet i en pappeske sammen med flere andre kirurgiske verktøy i kjelleren i det gamle hovedkvarteret til American College of Surgeons (ACS) i Chicago. Den tilbrakte senere flere år som dekorasjon på toppen av et TV-apparat av en amerikansk kirurg. Men i løpet av de neste tiårene ble den historiske betydningen av Lichtleiter stadig mer anerkjent, og stykket ble utstilt ved flere anledninger. Samtidig anerkjente amerikanske kirurger og urologer at gjenstanden tilhørte hjembyen i Østerrike. Til slutt ble Lichtleiter returnert til Wien i 2002 og oppbevares av Nitze-Leiter Research Society of Endoscopy. Lichtleiter regnes som forløperen til dagens endoskop og artroskop.

Forfatter: Eirik Solheim

Professor dr. med. Eirik Solheim er spesialist i ortopedisk kirurgi og har en doktorgrad i bein- og brusktilheling. Han har over 30 års erfaring som kirurg. De siste 20 årene har hovedfokus vært artroskopi, særlig i skulder, albue og kne. Eirik Solheim utfører rundt 1.000 artroskopiske inngrep årlig. Han har spesielt stor erfaring med kirurgisk behandling av frossen skulder og tennisalbue. Pasientene hans inkluderer håndverkere, mosjonister og toppidrettsutøvere med høye krav til funksjon. Han samarbeider med andre ortopeder, fysikalsk medisinere og fysioterapeuter. Målet er alltid å lindre smerter og bedre funksjon, med eller uten kirurgi. Han har vært ansatt i bistilling ved Universitetet i Bergen siden 1995, først som førsteamanuensis og siden 2009 som professor. Han har veiledet en lang rekke doktorgradskandidater og forfattet rundt 90 ortopediske artikler i internasjonale fagtidsskrifter. Eirik Solheim holder jevnlig foredrag og er instruktør ved kurs og møter i inn- og utland. Eirik Solheim gjør sitt kliniske arbeid ved Aleris Nesttun. Du kan kontakte Aleris Nesttun via e-mail eller på telefon 55 59 99 99.