Olecranon Bursitt

Informasjon om endoskopisk (kikkehull) behandling av olecranonbursitt (studentalbue) i albue. Tilstanden skyldes støt og friksjon mot albue spissen.

Følgende pasient-informasjon gjelder deg som har avtalt å få gjort endoskopisk (kikkehull) operasjon av olecranon bursitt (studentalbue) i albue ved Dr. Eirik Johan Solheim. Les nøye gjennom alle punktene og følg anvisningene. At du følger anvisningene er en viktig forutsetning for at operasjonen skal kunne gjennomføres trygt og med best mulig resultat.

Olecranonbursitt eller studentalbue er en kronisk betennelse i slimposen over albuespissen (olecranon). Den oppstår vanligvis som følge av støt, langvarig trykk eller friksjon mot albuespissen (som når studenter sitter og leser mens de støtter hodet med hånden, derav uttrykket «studentalbue»). Olecranon bursitt sees tydelig ved MR og ultralyd undersøkelser.

OPERASJONEN
Operasjonen foregår i narkose (TIVA) og samtidig lokalbedøvelse med pasienten i sideleie. Armen henger over en pølle med 90 graders vinkel i albuen. Inngrepet gjøres artroskopisk («kikkehullsteknikk»). Vi trenger vanligvis 2 små innstikksåpninger for artroskop («kikkert») og instrumenter. Vi kikker inn i den betente slimposen og kan under synets ledelse fjerne den med spesielt utstyr som kutter og suger ut (shaver) vevet. Noen ganger bruker vi utstyr for å fordampe vev og koaguere blødninger.

I noen tilfeller kan det være aktuelt å samtidig gjøre artroskopi av albueleddet, særlig der det kan være usikkerhet om diagnosen.

ETTER OPERASJONEN
Inngrepet avsluttes av at vi lukker hudsnittene (oftest med plaster «strips»), setter lokalbedøvelse (0,25% Marcain med adrenalin), bandasjerer og legger på en spesiell kuldepakning. Vi anbefaler bruk av kuldepakning de første par dagene etter operasjonen. Dersom du ikke har slike, kan du kjøpe det hos oss. Du blir hos oss en halvtimes tid etter inngrepet. Av og til kan lokalbedøvelsen gjøre at du blir nummen og har nedsatt kraft i arm og hånd. Dette er forbigående. Albuen kan være vond og hoven de første dagene etter operasjonen. Plagene lindres av ro, de smertestillende og betennelses-dempende tablettene du har fått foreskrevet, og av kuldepakningen.

Bandasjene vil være noe fuktige første døgnet fordi det vil lekke ut skyllevæske fra innstikks-åpningene. Skift bandasjene dagen etter operasjonen – du kan gjerne dusje rett før du skifter bandasjene. Vent med å bade til sårene er grodd. Du får en slynge som du skal bruke de første 2 dager til hevelse og smerter er på retur. Etter dette, skal slyngen fjernes og du skal begynne å bruke armen i daglige aktiviteter. Større belastninger (løfte, bære og skyve tungt) bør unngås de første 10-14 dager. Dersom hudsnittene er sydd, kan du fjerne stingene selv, eller hos legen din etter 10-12 dager. Strips kan sitte på til de løsner av seg selv eller fjernes etter en ukes tid.

Dersom alt går greit, som det vanligvis gjør, er det ikke behov for noen rutinekontroll hos oss. Skulle det oppstå komplikasjoner av noe slag, vil vi imidlertid at du kontakter oss for oppfølgning. Ved vedvarende trykk eller friksjon mot albuespissen kan olecranonbursitten komme tilbake (selv etter vellykket operasjon). Du bør i størst mulig grad unngå å hvile albuen mot underlaget.

Komplikasjoner etter operasjon er sjeldne. Risikoen minkes ved nøyaktig kirurgi av erfarne operatører og riktig etterbehandling, men kan aldri helt elimineres. Skade av nerver, infeksjoner og tilstivning er eksempler på alvorlige komplikasjoner, som heldigvis er svært sjeldne (<1%). Dersom du får uttalt og økende smerter, varme, rødhet og hevelse i albuen og eventuelt feber og sykdomsfølelse, kan det representere en infeksjon i albueleddet, som i tilfelle må behandles raskt og ofte på sykehus. Du må da umiddelbart oppsøke legevakt.