Acromionplastikk

Informasjon om skulderartroskopi, subacromial dekompresjon og behandling for AC artrose.

Følgende informasjon gjelder deg som har subacromialt impingement (inneklemning) subacromialt (i skulder) og har avtalt skulderartroskopi og acromionplastikk ved Dr. Eirik Johan Solheim. Les nøye informasjonen under. Dette er en viktig forutsetning for at operasjonen skal kunne gjennomføres trygt og med best mulig resultat.

Operasjonen har til hensikt å lage bedre plass under acromion som er beinfremspringet på skulderbladet over slimpose (bursa subacromiale) og skulderleddets sene/muskel-mansjett (rotatorcuffen). Bedret plassforhold her fremmer bevegelse og demper tendens til betennelse i slimposen og slitasjeskader i rotatorcuffen.

OPERASJONEN
Operasjonen foregår i narkose med pasienten i halvt-sittende ryggleie. Inngrepet gjøres artroskopisk (”kikkehullsteknikk”). Vi trenger vanligvis 3 eller 4 små innstikksåpninger for artroskop (”kikkert”) og instrumenter. Vi starter vanligvis med å gjøre en artroskopi av skulderleddet. Dersom det påvises andre skader i skulderen under artroskopien, vil dette påvirke prognose og etterbehandling/øvelser (se operasjonsbeskrivelsen du får etter gjennomført artroskopi). Med ulike instrumenter, inkl. shaver/fres fjernes den betente slimposen og beinoverheng på underside av acromion og evt. leddet mellom acromion og kragebein (acromioclavicularledd). Vi kontrollerer at det er god plass under acromion og at den er jevn og glatt.

ETTER OPERASJONEN
Inngrepet avsluttes av at vi lukker hudsnittene med strips, setter lokalbedøvelse (0,25% Marcain med adrenalin), bandasjerer og legger på en spesiell kuldepakning. Vi anbefaler bruk av kuldepakning de første par dagene etter operasjonen. Dersom du ikke har slike, kan du kjøpe hos oss. Du blir hos oss en halvtimes tid etter inngrepet. Skulderen kan være vond og hoven de første dagene etter operasjonen. Plagene lindres av ro, de smertestillende og betennelsesdempende tablettene du har fått foreskrevet, og av kuldepakningen. Bandasjene vil være noe fuktige første døgnet fordi det vil lekke ut skyllevæske fra innstikksåpningene. Skift bandasjene dagen etter operasjonen – du kan gjerne dusje rett før du skifter bandasjene. Vent med å bade til sårene er grodd.

Åpningene i huden blir lukket med strips (tape). De kan sitte på til de faller av (løsner av seg selv) etter noen dager. Dersom alt går greit, som det vanligvis gjør, er det ikke behov for noen rutinekontroll hos oss. Skulle det oppstå komplikasjoner av noe slag, vil vi imidlertid at du kontakter oss for oppfølgning. Dersom ikke annet er nevnt (se operasjonsbeskrivelse), skal du må starte bevegelsestrening fra første dag etter operasjonen.

I starten er det tre viktige øvelser vi anbefaler: (A) såkalte pendelbevegelser hvor du står lett fremoverbøyd og lar armen henge strakt ned og pendler/gjør sirkelbevegelser, (B) klatreøvelser hvor du ”klatrer” oppover veggen med fingrene så høyt du klarer og (C) vaskeøvelser som du kan gjøre når du har klatret så høyt du klarer ved å gjøre ”vaskebevegelser” med håndflaten mot veggen. Det er ellers meningen at du skal starte å bruke armen mest mulig normalt i daglige aktiviteter så fort som mulig etter operasjonen.

Det er en forutsetning for godt resultat at du kommer raskt i gang med opptrening av skulderen. Du får henvisning til fysioterapeut fra oss for øvelser for bevegelse, styrke, stabilitet og utholdenhet. Vi regner med at rundt 80-90% av pasientene får lindring av plager og bedret skulderfunksjon. Det kan på forhånd imidlertid ikke gies garanti for vellykket resultat og i noen få prosent vil dessverre plagene kunne forverres. Komplikasjoner etter operasjon er sjeldne. Risikoen minkes ved nøyaktig kirurgi av erfarne operatører og grundig riktig etterbehandling, men kan aldri helt elimineres. Skade av nerver, infeksjoner og varig tilstivning er eksempler på alvorlige komplikasjoner, som heldigvis er svært sjeldne (<1%). Dersom du får uttalt og økende smerter, varme, rødhet og hevelse i skulderen og eventuelt feber og sykdomsfølelse, kan det representere en infeksjon, som i tilfelle må behandles raskt og ofte på sykehus. Du må da umiddelbart oppsøke legevakt.

Share