Albue

Albue smerter er oftest forårsaket av enten overbelastning, som tennisalbue, golfalbue og studentalbue (olecranonbursitt), eller tidligere skader i albuen. Albueplager arter seg gjerne som smerter og stivhet.

Etter skader av albue, kan løse biter i leddet gi stivhet og opphaking. Vanligste albueplager som behandles kirurgisk, er tennisalbue (lateral epikondylitt), som er en belastningslidelse i festet for strekkemuskulaturen i underarmen, golfalbue, olecranonbursitt (studentalbue) og frie legemer (leddmus).

kvinne_i_groenn_og_blaa_kjole_albue.jpg

Tennisalbue (lateral epicondylitt elller epicondylose) fikk sitt navn fra tennisspillere med problematisk, smertefullt backhand slag. Det har senere vist seg at tennisspillere ikke er spesielt utsatt for denne type plage og de fleste pasienter med denne lidelsen spiller ikke tennis. De fleste pasienter relaterer plagene sine til jobb og ikke idrett.

I de fleste tilfeller kan tennisalbue behandles ikke-operativt med aktivitets-modifikasjon, fysioterapi og trening. Der dette ikke fører frem og pasienten har mye plager over lang tid, kan kirurgi være aktuelt å forsøke.

Kortisonsprøyter demper smerter, men endrer ikke sykdomsforløpet. Sjokkbølge-behandling (ECSWT) har neppe noen større effekt.

De siste årene er det blitt vanligere å gjøre artroskopi i albuen og det er utviklet ulike artroskopiske teknikker. Fremdeles er det imidlertid relativt få ortopeder som har stor erfaring i albueartroskopi og alternativet er da åpen kirurgi. Ulempen ved åpen kirurgi er  lengre rehabiliteringstid,  større infeksjonsrisiko og større arr.

Vi behandler tennisalbue, golfalbue, frie legemer, stiv albue etter luksasjoner og studentalbue (olecranonbursitt) i albuen artroskopisk. Vi har fått svært stor erfaring i kikkehullsbehandling av tennisalbue og har publisert flere studier i internasjonale tidsskrift. Ved å gjøre operasjonen artroskopisk, kan vi samtidig utelukke andre skader i leddet.

Det er lurt å sjekke ventetider på helsenorge.no. Pasienten kan be om å bli henvist til ønsket dagkirurgisk enhet.

Ultralyd av muskel og skjelett

Ultralyd av muskel og skjelett (bevegelsesapparatet, MSK) vil kunne avklare mange tilstander og bidra til en rask og korrekt diagnose. Ultralyd undersøkelse brukes innen mange områder innen medisinen av ulike legespesialister og andre yrkesgrupper, og…

Fortsett å lese

Olecranon bursitt

Olecranon bursitt er en tilstand der slimposen mellom albuespissen (olecranon) og huden over blir irritert og smertefull. Noen ganger er kirurgi indisert. Vi har en rekke slimposer i kroppen, mer enn 150 i følge wikipedia….

Fortsett å lese

Fritt legeme

Et fritt legeme er vev fra pasienten selv som flyter rundt i et ledd og kan skape ugreie. Ofte gir dette smerter, opphaking og bevegelse innskrenkning. Fritt legeme kan være en enkel løs bit (loose…

Fortsett å lese

Tennisalbue

Tennisalbue eller lateral epikondylitt er en smertefull tilstand i strekkesene festet i albue (laterale epikondyl). Tilstanden skyldes overbelastning over tid. Mange senefester (for muskler) er utsatte for overbelastning, akutt og /eller (vanligst) over tid. Mer…

Fortsett å lese

MR

Ofte er det aktuelt med MR undersøkelse for å stille diagnosen sikkert og planlegge behandling inkludert plager i skulder, albue og kne. De fleste pasienter som møter en ortoped med tanke på kirurgisk behandling av…

Fortsett å lese