Albue

Albue smerter er oftest forårsaket av enten overbelastning, som tennisalbue, golfalbue og studentalbue (olecranonbursitt), eller tidligere skader i albuen. Albueplager arter seg gjerne som smerter og stivhet.

Etter skader av albue, kan løse biter i leddet gi stivhet og opphaking. Vanligste albueplager som behandles kirurgisk, er tennisalbue (lateral epikondylitt), som er en belastningslidelse i festet for strekkemuskulaturen i underarmen, golfalbue, olecranonbursitt (studentalbue) og frie legemer (leddmus).

kvinne_i_groenn_og_blaa_kjole_albue.jpgTennisalbue (lateral epicondylitt elller epicondylose) fikk sitt navn fra tennisspillere med problematisk, smertefullt backhand slag. Det har senere vist seg at tennisspillere ikke er spesielt utsatt for denne type plage og de fleste pasienter med denne lidelsen spiller ikke tennis. De fleste pasienter relaterer plagene sine til jobb og ikke idrett.

I de fleste tilfeller kan tennisalbue behandles ikke-operativt med aktivitets-modifikasjon, fysioterapi og trening. Der dette ikke fører frem og pasienten har mye plager over lang tid, kan kirurgi være aktuelt å forsøke.

Kortisonsprøyter demper smerter, men endrer ikke sykdomsforløpet. Sjokkbølge-behandling (ECSWT) har neppe noen større effekt.

De siste årene er det blitt vanligere å gjøre artroskopi i albuen og det er utviklet ulike artroskopiske teknikker. Fremdeles er det imidlertid relativt få ortopeder som har stor erfaring i albueartroskopi og alternativet er da åpen kirurgi. Ulempen ved åpen kirurgi er  lengre rehabiliteringstid,  større infeksjonsrisiko og større arr.

Vi behandler tennisalbue, golfalbue, frie legemer, stiv albue etter luksasjoner og studentalbue (olecranonbursitt) i albuen artroskopisk. Vi har fått svært stor erfaring i kikkehullsbehandling av tennisalbue og har publisert flere studier i internasjonale tidsskrift. Ved å gjøre operasjonen artroskopisk, kan vi samtidig utelukke andre skader i leddet.

Det er lurt å sjekke ventetider på helsenorge.no. Pasienten kan be om å bli henvist til ønsket dagkirurgisk enhet.